Fitvit.cz » Strava

Tuňák pro příjem proteinů a selenu

Jako vyznavači životního stylu fitness se budeme zajímat hlavně o ty potraviny, které nám přidají do jídelničku nějakou hodnotu, zejména důležité proteiny, minerály a vitamíny. A protože se doporučuje občas zařadit do jídelníčku nějakou rybu, bude pro nás tuňák zajímavou potravinou. Vyniká obsahem proteinů a některých důležitých minerálů.

Obsah selenu

Tuňák má poměrně vysoký obsah selenu. Ten je nejen důležitý antioxidant, ale uvádí se, že preventivně působí před vznikem rakoviny. Jako antioxidační látka má význam v regeneračním procesu, protože likviduje volné radikály. Má také vliv na funkci štítné žlázy, což je důležité při požadavku dosáhnutí sportovní postavy bez zbytečného tuku. Krom toho byla zjištěna vyšší síla u osob, které přijímali potraviny bohaté na selen.

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou přítomny také v tuňákovi. Tento tuk má mnohé příznivé účinky. Měl by působit proti vzniku onemocnění srdce a cév. Dokáže ale mnohem více. Zlepšuje regeneraci, udržuje správnou funkci kloubů, mozku, zraku, pomáhají s regulací nadváhy a zlepšuje imunitu, což samozřejmě ve sportovním světe znamená i vyšší výkonnost a udržení zdraví. Omega 3 tuky by mohly příznivě ovlivnit i nárůst nové svalové hmoty. Navíc příjem z přirozeného zdroje, jako je ryba, patří mezi nejlepší způsoby, jak omega 3 doplnit do těla. Podíl omega 3 je v tuňákovi daleko menší než v lososovi.

Ve vědecké studii bylo zjištěno, že by konzumace tuňáka mohla chránit zrak. Stačilo, když ho lidé přijímali alespoň jedenkrát týdně a snížil se tak o více než 40 % výskyt degenerativního onemocnění oka oproti těm, kteří konzumovali tuto rybu v menším množství.

Nebezpečí

Bohužel má tuňák jednu dost podstatnou nevýhodu. A může za ní především činnost člověka. Samotná ryba je v tom tak trochu nevinně. Jde totiž o toxický prvek rtuť. Ten se hromadí v některých mořských rybách, které se pohybují v kontaminované vodě. Mezi ně pak patří velké druhy tuňáka. Nemusí to být pravidlem, ale zároveň je větší pravděpodobnost, že velké a dražší druhy jsou více kontaminované, než ty levnější, ale také menší druhy, které jsou z tohoto pohledu více bezpečné.

Výhody

Pokud by zde nebyly tyto nevýhody, byl by tuňák jedinečnou volbou. Na druhou stranu by přítomnost nežádoucích látek měly hlídat příslušné úřady, které by neměly povolit prodej takové potraviny a můžeme jen doufat, že tomu tak skutečně je. Pokud ovšem budeme hovořit pouze o výhodách, můžeme říci, že tuňák znamená přísun proteinů, omega 3 tuků, některých vitamínů a minerálů, které mohou pomoci zvýšit sportovní výkonnost a regeneraci. Když tedy porovnáme pro a proti, byla by škoda nevyužít alespoň občas výhod této ryby pro zpestření našeho jídelníčku a minimalizovat přítomnost rtuti lze volbou při nákupu, kdy dáváme přednost menším druhům oproti větším.

Energie a proteiny

Proteiny jsou nejdůležitější složkou potravy pro nárůst nové svalové hmoty. Zatímco tuk či sacharidy lze doplnit do těla poměrně lehce, přijmout potřebné množství bílkovin může být problém. Přitom je potřebujeme jak pro růst, tak i při hubnutí, jako ochranu před odbouráváním svalových bílkovin. Proto musíme volit zdroje s vyšším podílem bílkovin. Mezi fitness cvičenci patří k poměrně oblíbeným tuňák. Nejenže je cenově výhodnější než losos, ale dokonce má i vyšší obsah bílkovin. I když bychom podle těchto kritérií zvolili tuňáka, je vhodné také střídat druh ryb v jídelníčku, abychom obohatili aminokyselinové spektrum a rozšířili příjem minerálů a vitamínů. V mořských rybách nalezneme důležitý prvek jód, nutný pro činnost štítné žlázy. Dále obsahuje i vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, fosfor, zinek či selen. Protože druhů je více, měl by se spotřebitel zajímat o složení na etiketě. Tuňák obecný má na 100 g cca 145 kcal, 23 g bílkovin, 5 g tuků z toho přibližně 1300 mg omega 3 a žádné sacharidy.

Diskuse k článku (0)


Další fitness tipy pro skvělou postavu

» Hovězí maso

» Kuřecí maso plné proteinů

Suplementy

Cvičení a trénink

Strava

Copyright © 2009 - 2025 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt