Fitvit.cz » Strava
Rozmanitost stravy je základním předpokladem proto, abychom dostali do těla všechny potřebné látky pro správné fungování organismu. Je nutné si však vybírat ty složky potravy, které budou mít co nejefektivnější vliv a zároveň budou obsahovat co nejméně nežádoucích látek, např. nadměrné množství tuku nebo cholesterolu. Při vhodném výběru druhu masa se součástí zdravé stravy může stát i maso vepřové.
Vepřové maso je považováno za tučné a nepříliš zdraví prospěšné. Ano, tučné maso není zrovna nejdravější, a je jedno jestli pochází z hovězího, vepřového nebo jiného druhu masa. Pokud se již rozhodnete pro vepřové maso, vybírejte si pouze nejlibovější kusy a ty ještě zbavte viditelného tuku.
Pro příklad vepřová kýta obsahuje okolo 8 gramů tuku na 100 g masa, ale naproti tomu vepřový bůček až šestinásobně víc, což je více než 50 gramů na 100 g masa.
Maso má všeobecně poměrně dobré zastoupení všech aminokyselin, a tak je dobré ho alespoň občas zařadit do svého jídelníčku. Je vhodné střídat zdroje bílkovin, abychom zabezpečili komplexní přísun aminokyselin. Vepřové maso může doplnit případnou nevyváženost aminokyselinového spektra. Vepřové maso obsahuje i vitamíny skupiny B nebo draslík.
Za zmínku stojí i skutečnost, že část tuku vepřového masa je mononenasycený a tím není tak nebezpečný pro zdraví, jako tuky z masa hovězího. I přesto si vybírejte výhradně libové maso jako kýta, kotlety zbavené tuku nebo panenku. Je lepší se vyhnout mletému masu, u kterého nevíme co obsahuje, a tím nemůžeme ani určit podíl tuku v něm. Pokud chcete kvalitní mleté maso, požádejte řezníka, aby vám z vybraného masa mleté maso připravil nebo si jej můžete připravit sami.
Výhodou vepřového může být nižší stáří porážených kusů, a tím klesá i pravděpodobnost kontaminace nežádoucími látkami např. prostřednictvím krmiva nebo léků.
Kvalitní libové vepřové maso zbavené všeho viditelného tuku a správně tepelně upravené nemusí mít na organismus negativní vliv. Naproti tomu nadměrné pojídání tučných pokrmů vede k obezitě, rozvinutí aterosklerózy, rakovině a dalších civilizačních chorob. Pokud se rozhodnete konzumovat maso z domácího chovu, ověřte si, zda poražené maso prošlo veterinární kontrolou.
Myslet si, že lidé přestanou jíst maso v takovém množství, jako je tomu nyní, je zcela naivní a v dohledné době, díky stravovacím návykům, až nemožné. Každý by měl však zvážit množství, kvalitu a četnost konzumace tohoto v českých kuchyních tak oblíbeného masa.
Diskuse k článku (0)
» Cvičení a posilování - jak začít
» HIIT pro lepší spalování tuku
» Co dělat po dietě, abychom opět nepřibrali?
» Nadbytečný příjem jednoduchých cukrů způsobuje nadváhu
» Sacharidové vlny - cesta k efektivnějšímu hubnutí
» Přestaň snít o postavě, začni ji vytvářet!
» Rozhýbej se k úspěchu: Tipy, jak se naladit na pravidelný trénink
Copyright © 2009 - 2025 Fitvit.cz - Podmínky užívání - Kontakt